سنگ چینی چیست
یکی از پرکاربردترین سنگها در صنعت ساختمانسازی سنگ چینی یا همان سنگ کریستال میباشد. این سنگ نوعی سنگ آهکی میباشد. سنگ چینی همانند سنگ مرمریت است و تنها تفاوت آنها را بافت شفاف و متراکم سنگ چینی میباشد. بعضاً به اشتباه فکر میکنند که این سنگ از کشور چین وارد شده است و به همین دلیل سنگ چینی نامیده شده است اما علت نامگذاری این سنگ ویژگیهای ظاهری این سنگ است. اگر به این سنگ ضربهای وارد شود صدایی شبیه به صدای ظروف چینی به گوش میرسد که هر چه قطر سنگ کمتر باشد صدای تولید شده شبیهتر میباشد.
نام جهانی این سنگ white marble میباشد. سنگ کارارا که از معادن کشور ایتالیا استخراج میشود مشهورترین سنگ کریستال میباشد.
نحوهی تشکیل سنگ چینی
سنگِ چینی سنگی دگرگون شده است که در اثر فشار و دمای بالا ایجاد میشود. در ساختار این سنگ کانیهای مختلفی از قبیل گرافیت, پریت, سیمونیت و … بهکاربرده میشود. در برخی از نمونههای این سنگ موادی معدنی همچون کوراتز موجود میباشد که باعث افزایش سختی سنگ میشود.
سفید بودن این سنگ نمایانگر خلوص بالای آن میباشد. به کار بردن عناصر مختلف در ساختار سنگ باعث ایجاد تنوع رنگ و طرح شده است بهعنوانمثال عنصر کلریت سبب ایجاد رنگ سبز در این سنگ میشود و عنصر هماتیت رنگ قرمز و صورتی به سنگ میبخشد و رنگ زرد ناشی از وجود لیمونیت میباشد.
ویژگیهای سنگ چینی
اکثر سنگهای چینی دارای زمینهی سفید رنگ میباشند اما در برخی از آنها رنگهای خاکستری مایل به آبی و حتی نمونههایی با رنگ تیرهتر نیز دیده شده است که سنگ چینی پاتک با رنگ قهوهای نمونهی بارز سنگ چینی تیرهرنگ میباشد. سنگهای چینی دارای بلورهای درشتی میباشند.
قابلیت عبور نور از بارزترین و مطلوبترین ویژگیهای این سنگ است که ساختار بلور مانند این سنگ سبب این امر شده است. مقاومت این سنگ در برابر شرایط جوی باعث شده است که این سنگ در فضاهای بیرونی کاربرد داشته باشد و با خیال راحت در سنگفرش پیادهروها و … بهکاربرده شود.
رنگ روشن این سنگ از جذب گرما جلوگیری میکند. سنگهای چینی با توجه به تراکم و فشردگی بالایی که دارد جذب آب بسیار کمی دارند. سنگی که جذب آب پایینی داشته باشد کمتر دچار خردشدگی و میگردد. متراکم بودن و عدم وجود تخلخل باعث عدم چسبندگی سنگ با ملات شده است به همین دلیل این سنگ قابلیت بهکارگیری در نمای ساختمان را ندارد.
کاربردهای سنگ چینی
- نمای ساختمان (در صورت استفاده از مصالحی که چسبندگی سنگ را تضمین کند.)
- سنگفرش پیادهرو
- کفپوش
- المآنهای تزئینی
- مجسمهها
- ایجاد مبلمان شهری
- جداول خیابانها
- راهپلهها
- سنگ ازاره
- سنگ کابینت
- سنگ کانتر
- سنگ آستانه ی سرویس بهداشتی
- حمام
- استخر
- سنگ کف حیاط و پارکینگ
- میز یا صفحه سنگی
- دیوار آسانسور
مزایا و معایب سنگ چینی
از مزایای سنگِ چینی به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- مقاومت در برابر شرایط جوی
- عبور نور
- عدم جذب گرما
- مقاومت در برابر فشار و ضربه
- مقاومت سایشی بالا
- قیمت مناسب
- جذب آب کم
از معایب سنگِ چینی به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- عدم وجود تنوع رنگ و طرح
- عدم چسبندگی
معادن سنگ چینی
معادن متعددی در تمامی نقاط کشور عزیزمان ایران به استخراج سنگِ چینی پرداختهاند که معروفترین آنها عبارتاند از:
- شهر ازنا از توابع استان لرستان
- شهر سیرجان از توابع استان کرمان
- شهر الیگودرز از توابع استان لرستان
- شهر نیریز از توابع استان فارس
فرآوریهای سنگی چینی
سنگهای چینی با توجه به کاربردهای مختلفی که دارند به روشهای گوناگونی فرآوری میشوند که فرآوری بهصورت سابیده از بهترین روشهای فرآوری این سنگ میباشد.
فرآوری سنگِ چینی بهصورت تیشهای, هوند, کوبیک و … نیز امکانپذیر میباشد.
قیمت سنگ چینی
سنگِ چینی ازجمله سنگهای قیمت مناسب بازار میباشد که این موضوع سبب افزایش محبوبیت این سنگ شده است. با این وجود عوامل متعددی وجود دارد که بر قیمت این سنگ تأثیرگذار میباشند که به عبارتاند از:
- میزان مقاومت فشاری و سایشی
- میزان جذب آب
- ابعاد سنگ
- فرآوری سنگ
مقایسه سنگ چینی با مرمریت
سنگِ چینی و سنگ مرمریت که هر دو به نام marble شناخته میشوند از یک خانواده میباشند و از عنصر کلیست تشکیلشدهاند و فرآیند تشکیل هر دوبهیک صورت است اما وجود برخی از ویژگیها سبب تفاوت بین این دو سنگ شده است که این تفاوتها عبارتاند از:
- میزان سختی: سختی سنگهای مرمریت از سنگهای چینی کمتر است.
- جذب آب: میزان جذب آب سنگهای مرمریت از سنگهای چینی بیشتر است.
- تنوع: تنوع سنگهای مرمریت از سنگهای چینی بیشتر میباشد.
- ثبات: سنگِ چینی نسبت به سنگ مرمریت کمتر دچار رنگپریدگی میشود.
- قیمت: سنگهای چینی نسبت به سنگهای مرمریت از قیمت مناسبتری برخوردار میباشند.
انواع سنگ چینی
با توجه به این موضوع که سنگِ چینی از معادن مختلفی استخراج میشود هرکدام از این معادن سنگی با ویژگیهای ظاهری مختلفی تولید میکنند از همین رو سنگِ چینی دارای انواع مختلفی است که در ادامه به معرفی این سنگها میپردازیم:
سنگ چینی لایبید
سنگِ چینی لایبید را بهترین سنگِ چینی ایران و جهان مینامند. گستردهترین تنوع رنگی را این سنگ دارا میباشد که بهترین آن سنگِ چینی سفید لایبید است در سطح این سنگ رگههای طوسی و مشکی دیده میشود.
سنگ چینی ازنا
از معروفترین سنگهای چینی سنگ کریستال ازنا را میتوان نام برد این سنگ به نام چینی ارباب نیز معروف است. در ساختار این سنگ خطوط نامنظم طوسی و مشکی دیده میشود و دارای زمینهی سفید میباشد.
سنگ چینی مشهد
این سنگ از پرکاربردترین سنگها میباشد که در فضاهای داخلی از آن استفاده میکنند. چینی مشهد دارای زمینه سفید میباشد و در سطح آن رگههایی به رنگ خاکستری وجود دارد. مقاومت فشاری و سایشی مطلوب از ویژگیهای بارز این سنگ میباشد.
سنگ چینی قروه
سنگِ چینی قروه که به نام سایمان نیز معروف است دارای مقاومت بالایی است و ساب پذیری مطلوبی دارد. این سنگ در فضاهای داخلی برای سنگ کف, دیوارهای لابی و … بهکاربرده میشود.
سنگ چینی الیگودرز
سنگِ چینی الیگودرز که سنگی صادراتی است دارای زمینهی سفید است و در بافت آن خطوط و رگههای تیرهتر خاکستری و مشکی دیده میشود. این سنگ نیز از ساب پذیری بالایی برخوردار است. انعکاس نور از ویژگیهای اصلی این سنگ است که سبب روشنتر شدن فضا میشود.
سنگ چینی نیریز
سنگ چنی نیریز از قدیمیترین سنگهای چینی میباشد که دارای زمینهی سفید است و در سطح آن خطوط مشکی زیبایی دیده میشود. جذب آب پایین و مقاومت سایشی از بارزترین ویژگیهای این سنگ است.
سنگ چینی سیرجان
این سنگ دارای زمینهی سفید است و در سطح آن رگههای طوسی و خطوط طلایی دیده میشود. این سنگ به نام سنگِ چینی سیرجان و یا سنگِ چینی قدمگاه شناخته میشود که از مشهورترین و بهترین سنگهای چینی میباشد. این سنگ به دلیل داشتن نقش و نگار و خطوط طلایی مخصوص بهصورت طرحهای بوکمچ و فورمچ فرآوری میشود.
ممنون که با ما همراه بودید.